Akuten i Motala ses över

Uppdaterad
Publicerad

En förstudie har inletts av landstingsledningen kring akutsjukvården i Motala. Och Socialdemokraterna är kritiska.

Det är landstingsdirektör Barbro Naroskyin som tagit initiativ till förstudien.

– Problemen inom akutsjukvården vid Lasarettet i Motala handlar till stor del om systembrister som det kan ta tid att komma tillrätta med. Vi behöver ett underlag för att kunna se vilka åtgärder som ska vidtas på lång sikt, säger Barbro Naroskyin till Motala & Vadstena Tidning på nätet.

Tre scenarier

Studien ska vara klar i februari-mars nästa år och ge underlag till ett beslut om verksamheten vid akuten i Motala. Förstudien syftar till att beskriva och ta fram fakta om tre framtida scenarier.

– För att vi ska kunna fatta strategiska, politiska beslut om en långsiktig inriktning för akutverksamheten vid Lasarettet i Motala krävs ordentligt genomlysta scenarier. Jag vill också understryka att förstudien genomförs helt förutsättningslöst, säger Marie Morell (M), ordförande i landstinsstyrelsen.

Ett scenario bygger på ett oförändrat uppdrag, ett annat att uppdraget för akutverksamheten utökas och ett tredje att det begränsas.

– Medan förstudien pågår fortsätter givetvis arbetet med genomföra en rad konkreta åtgärder som ska stärka patientsäkerheten i akutsjukvården vid Lasarettet i Motala på kortare och längre sikt, säger Lasse Pettersson (VL), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

S kritiska

Men från oppositionens sida är man kritiska till det här upplägget.

– Från Socialdemokraternas sida känner vi oss helt tagna på sängen i den här frågan. Jag förstår inte hur vi nu, i en känslig tid av kommunalisering av hemsjukvården, ska starta det nya året med att verksamheten vid lasarettet ifrågasätts så i grunden, säger Ingvar Ståhl, ordförande för Socialdemokraterna Motala.

– Har landstingets majoritet en dold agenda när man efter besök från Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) som ett alternativ föreslår neddragningar på Lasarettet i Motala. Det här är majoritetens sätt att glida undan ansvaret för en vital del av hälso- och sjukvården i västra Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.