Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På ett sätt är det bra. Folk kommer att köra bättre. Men det begränsar oss som bor utanför”, säger Alexander Andersson om de nya EU-kraven på A-traktorer. Foto: Hadeel Ibrahim

Alexander kritisk till förslagen om EPA-regler: ”Mitt fordon är min frihet”

Publicerad

EU vill se hårdare krav för att få köra A-traktor. Flera svenska ungdomar har höjt sin röst mot förslaget, Alexander Andersson i Söderköping är en av dem.

– Jag kan ta mig vart jag vill när jag vill, säger han.

Hör vad A-traktorn betyder för Alexander och vad han tycker om de nya lagarna i klippet ovan.

17-åriga Alexander i bor på landsbygden utanför Söderköping, men går i skolan i Norrköping. A-traktorn är en viktig del av resan.

– Mitt fordon är min frihet, säger han.

Vad är dina föräldrars inställning till det?

– Det var de som uppmuntrade mig att skaffa en A-traktor. De slapp att skjutsa runt på mig och jag kunde bli mer självständig.

Förändringar lär dröja

EU-parlamentet har röstat igenom förslaget om hårdare krav, höjd ålder och ökad hastighet för A-traktorer. Nu ska förslaget behandlas med EU:s medlemsstater, och en eventuell ändring av det svenska regelverket ligger flera år fram i tiden.

”Det finns de som inte uppför sig i trafiken, men det ska inte påverka oss andra som sköter oss bra”, säger 17-åringa Alexander. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.