Allsvensk premiär för Vita Hästen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 18 år spelar Vita Hästen i hockeyallsvenskan.

Det är en klubb i förändring – på alla plan – som tar sig an premiärmotståndaren Västerås på bortaplan i säsongens första match.

Inte samma klubb

Vita Hästen har genomgått en enorm förvandling sedan jublet i våras. Det har hänt en hel del, både i spelartruppen, i arenan och bland personalen runt hockeylaget.

Omsättningen har vuxit från 13 till 22 miljoner kronor. Så det är inte riktigt samma klubb som i våras.

– Visst är det så. Vi har varit tvungna att rampa upp på personal, anställt nytt folk, och halva laget är utbytt. Så visst är det lite skillnad på klubben då och nu. Men i grunden så är det ju Vita Hästen och klubben är större än någon person som är involverad i klubben. Så på det sättet är det samma klubb som tidigare, säger Vita Hästens vd Fredrik Jensen.

Halva truppen utbytt

En av de spelare som har varit med om förändringen på nära håll är backen Joakim Petersson, som nu gör sin tionde raka säsong i Vita Hästen. Men trots att halva truppen bytts ut så tror han att supportrarna fortfarande känner att det är deras lag.

– Det tror jag de gör. Vi är ju en stomme på gubbar som har varit här lång tid. ”Macke” (Marcus Eriksson), ”Sama” (Jesper Samuelsson), ”Näsa” (Linus Näsström) och jag själv. Vi har varit här länge, och vi är ju grundstommen, sedan blir det alltid förändringar när det blir förändringar i det stora. Så jag tror att de kommer att känna att det är deras lag, säger Joakim Petersson.

”Kommer bli ett jobbigt lag att möta”

Försäsongen visar att man trots många nyförvärv faktiskt har fått ihop laget riktigt bra. Fyra av sex träningsmatcher mot allsvenska konkurrenter har slutat med seger.

– Jag tror att vi kommer att bli ett jobbigt lag att möta, och det är vad vi har ställt in oss på. Jag tror absolut att vi kommer vara med och fajtas, säger Joakim Petersson.

– Jag tror att vi kommer att nå vår målsättning som är att hålla oss kvar i Hockeyallsvenskan. Sedan vill jag gärna tro att vi kan vara med och nosa på och slåss om de här play-off-platserna. Vi ska förhoppningsvis ge varje lag som kommer till Himmelstalundshallen en obehaglig överraskning. Nu är vi ju tippade av expertisen att hamna på 13:e eller 14:e plats, och vi motbevisar gärna dem, säger Fredrik Jensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.