Allt större problem med överbeläggningar i vården

Uppdaterad
Publicerad

Överbeläggningarna i vården fortsätter att öka. Östergötland är en av de värst drabbade regionerna, enligt en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som varje månad följer upp överbeläggningarna på landet sjukhus.

Tanken är att det ska fungera som ett verktyg för landstingen och regionerna att minska överbeläggningarna, men istället är trenden den motsatta.

Ökning med 30 procent

Det senaste året har antalet överbeläggningar ökat med 30 procent och i stort sett har alla landsting en negativ utveckling, visar Dagens Samhälles granskning.

I den senaste mätningen som gäller oktober i år ligger Sörmland värst till med 9,0 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser. Även Östergötland ligger dåligt till, med 4,5 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.

Bara fyra andra landsting i Sverige har fler överbeläggningar än Östergötland. Gotland ligger betydligt bättre till med 1,9 överbeläggningar.

Ökad risk för vårdskador

Det är framför allt bristen på sjuksköterskor och stängda vårdplatser som orsakar överbeläggningarna.

SVT har tidigare i veckan rapporterat om den svenska vårdkrisen och att var tionde vårdplats har stängts på de stora sjukhusen. 

Med överbeläggningarna ökar också risken för vårdskador, enligt Vårdförbundet som lyfter fram att situationen hänger ihop med sjuksköterskornas arbetsvillkor och löner. 

– Sjuktalen för sjuksköterskor ligger högt och ökar varje månad. Våra skyddsombud lämnar in fler och fler anmälningar till Arbetsmiljöverket, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Näst högst ligger Västernorrland och därefter Västmanland. De två landsting som har minskat antalet överbeläggningar jämfört med oktober förra året är Dalarna och Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.