Socialchefer oroade över försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen har gjort det gjort tuffare ekonomiskt för arbetslösa. Men det innebär också ett ökat tryck på kommunerna. Det här oroar Sveriges socialchefer, som varnar för konsekvenserna när de generella välfärdssystemen haltar.

– Ska vi acceptera att försörjningsstödet är en sorts a-kassa?

Karl Gudmundsson, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, är oroad över utvecklingen. Försäkringarna fungerar inte som det var tänkt, menar han, och syftar framför allt på arbetslöshetskassan och sjukförsäkringen.

Val 2014 – Östnytt

Människor får inte ersättning därifrån i samma utsträckning som tidigare.

– Och när de generella välfärdssystemen haltar, då är det försörjningsstödet som får ta över. Och jag tycker att försörjningsstödet har fått ta över alldeles för mycket, säger Karl Gudmundsson,

– Tanken var ju att det skulle fungera som en tillfällig lösning för dem som hade mer problematik än att de inte hade ett arbete. 

Skärpta krav för a-kassa

I dag är det många som står utanför a-kassan. 2007 skärpte regeringen kraven i a-kassan och höjde även medlemsavgifterna kraftigt inom vissa branscher. Flera hundra tusen medlemmar valde då att lämna a-kassan.

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik är ungefär hälften av alla som får socialbidrag i dag i själva verket arbetslösa.

Det har också blivit svårare att klara sig på a-kassan. Taket för hur mycket man kan få ut har inte höjts på tolv år.

Även sjukförsäkringen har genomgått stora förändringar. Kraven för att få ersättning har blivit hårdare och det är fler sjuka som numera söker stöd hos socialkontoren, enligt Socialstyrelsen.

Fler beroende av stöd

För den enskilde innebär det en stor skillnad mellan att få a-kassa jämfört med att varje månad ansöka om försörjningsstöd. För att ens komma i fråga för stödet brukar socialtjänsten dessutom uppmana den som söker att först sälja tillgångar som bil och bostad.

När fler blir beroende av försörjningsstöd ökar också pressen på kommunerna. Särskilt kommuner med hög arbetslöshet.

I Norrköping har det sedan 2008 skett en 30-procentig ökning av antalet hushåll som har försörjningsstöd. Här fick 8 procent av invånarna försörjningsstöd förra året. Det kan jämföras med riket som helhet där andelen är 4 procent.

– Givetvis har ju det här ökat arbetsbelastningen och också kostnaden för kommunen, säger Yvonne Thilander, chef för arbetsmarknadskontoret.

”Ganska stor misär i Sverige”

Och där kommunerna inte räcker till får de ideella krafterna ta vid. På Träffpunkten i Nyköping kan man få hjälp med både mat, kläder och tvätt.

Tidigare har det mest varit missbrukare och hemlösa som sökt sig dit, men nu märker verksamhetschefen Monika Ungermann att det är fler grupper som behöver hjälpen.

– Vi tar hand om dem som inte klarar sig på det de får från socialtjänsten. Fas3-or till exempel eller de som är helt utförsäkrade. Det kan även vara pensionärer. Ensamma kvinnor som har en pytteliten pension. Det är en hel drös med sådana människor. Vi har en ganska stor misär i Sverige fast vi inte gärna vill se det. Men vi har det, säger Monika Ungermann.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Tyck till! Hör av dig!

Vad tycker du i den här frågan?

Låt oss få veta – tyck till på vår Facebooksida eller tagga din kommentar med @svt_ostnytt på Twitter och Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Östnytt

Mer i ämnet