Kliniken har gjort en lex Maria-anmälan med anledning av bakteriespridningen. Foto: TT

Allvarlig bakterie sprids på Kvinnokliniken i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping har drabbats av en spridning av den meticillinresistenta bakterien MRSA. Nu begränsas möjligheten för pappor och partners till nyblivna mammor att övernatta på BB-avdelningen kraftigt.

Just nu pågår arbetet med att spåra och stoppa smittan som upptäcktes i mitten av januari. Då togs prover på en vuxen patient som hade fått symptom som skulle kunna kopplas till MRSA. Det skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Även spädbarn smittade

Sedan dess har smittspårning pågått och ett 15-tal personer, merparten av dem vuxna men även några spädbarn, har bekräftats bära på bakterien. Ingen ytterligare person har dock insjuknat. 

Provtagning sker nu på alla barn som vårdats på BB och neonatal-IVA för att säkerställa att ingen ytterligare person har smittats.

– Vi bedömer att situationen nu är under kontroll men ser allvarligt på smittan. MRSA är en bakterie som är resistent mot vanliga antibiotika och som blir allt vanligare i samhället. Det är viktigt att sjukvården agerar kraftfullt för att förhindra smittspridningen, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind. Foto: SVT

Övernattning begränsas

En konsekvens av MRSA-smittan är att möjligheten för pappor/partner till nyblivna mammor att övernatta på BB-avdelningen kommer att vara kraftigt begränsad av patientsäkerhets- och hygienskäl under de närmaste veckorna.

– Vi måste begränsa så mycket det går. Vi håller ju på och utreder det här samtidigt som patientflödet fortsätter som vanligt. Så vi måste försöka hitta utrymme någonstans, säger Britt Åkerlind till SVT. 

Fall av MRSA har förekommit tidigare på Kvinnokliniken. Region Östergötlands enhet för smittskydd och vårdhygien arbetar nu för att tillsammans med kliniken se över sina rutiner och arbetssätt.

En internutredning har genomförts och en lex Maria-anmälan kommer att göras.

Vad är MRSA?

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är ovanlig, men om man har smittats brukar den oftast finnas på huden, i näsan och i svalget.

MRSA orsakar ofta inte några besvär och infektionerna läker ut av sig själva, men vid en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

För att minska risken för smittspridning av infekterade sår och hudinfektioner, ska man tvätta huden med flytande tvål och vatten.

Fall av MRSA är en anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.