Ännu ett fall av mjältbrand upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av mjältbrand har upptäckts på Omberg vid en gård i Östergötland. Det är det sjätte fallet på kort tid.

Ett avspärrat område har nu utökats för att inte störa saneringsarbetet. Sammanlagt är det nu fyra områden som är avspärrade, det är de rödmarkerade på länsstyrelsens karta uppe till vänster.

Det nya dödsfallet är en tjur som hör till samma besättning som först visade sig ha smittan. Enligt Jordbruksverket ska tjuren troligtvis ha kommit i kontakt med kadaver från något av de andra djuren som dött i mjältbrand. Tjuren var vaccinerad, men hade troligtvis smittats innan den vaccinerades.

Hittills har ett hundratal kor, tjurar och kalvar vaccinerats i området, men de närmaste dagarna tänker Jordbruksvärket vaccinera ytteligare ungefär lika många djur. Den här gången även får som finns i området.

Fakta: Mjältbrand

Känsligast för mjältbrand är nötkreatur, får och getter. De individer som smittas dör vanligen inom 48 timmar.

Människor kan smittas av mjältbrand, men det är extremt sällsynt i Sverige. Även hundar och katter är relativt resistenta.

Sjukdomen orsakas av en sporbildande bakterie. Sporerna kan överleva mycket länge i jorden.

I en terroraktion i USA 2001 spreds mjältbrandssporer i pulverform via brev och av de elva personer som då smittades genom inandning avled fem. Den typ av sporer som kan användas på detta sätt är specialpreparerade och mycket farligare än naturlig mjältbrand.

Källor: Jordbruksverket, Nationalencyklopedin, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet