Ännu fler döda djur har hittats

Uppdaterad
Publicerad

Mjältbranden fortsätter att skörda offer på Omberg i Östergötland. De senaste offren tycks vara en ko och ett rådjur.

Provsvaren från de två senast hittade djuren kommer först på måndag, men allt tyder på att det är ytterligare offer av mjältbrandssmittan som har hittats inom samma område som de tidigare. Vilket innebär att avspärrningarna och vaccinationerna den här gången inte ska behöva utökas.

– Det är inte oväntat om ett rådjur också har drabbats, det är ju idisslare som riskerar att få smittan, säger Maria Leclercq, länsveterinär i Östergötland.

Utbrott av mjältbrand

Hon är glad att uppmaningen att rapportera in döda djur i området fungerar.

14 döda djur

Om man räknar med de här två så har sammanlagt 14 djur dött av sjukdomen på Omberg:

  • 7 kor
  • 4 tjurar
  • 1 älg
  • 1 häst
  • 1 rådjur

Det första fallet upptäcktes för nästan precis en månad sedan, men trots det har myndigheterna inte kommit fram till var smittan kommer ifrån och hur den spridits över ett så relativt stort område. En teori är att sjukdomen spridits via insekter

– Det är ett av spåren man tittar på, men vi har också tittat på vatten och andra typer av kontakter som kan föra med sig kroppsvätskor, men där återstår en hel del arbete, säger Maria Cedersmyg smittskyddshandläggare Jordbruksverket.

Jakten ställs inte in

Trots de nya dödsfallen så har länsstyrelsen inte tänkt avråda från jakt på Omberg. Råbocksjakt ska dra igång där den 16 augusti.

– Det kan till och med vara en fördel att ha jägare som rör sig i området och som kan upptäcka döda djur, säger Maria Leclercq, länsveterinär i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet