Arbetslösa Sofie fick jobb – hos Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Kisa har hittat en effektiv metod som hindrar att ungdomar hamnar i fas 3 – man anställer dem.

Allt fler ungdomar hamnar i fas 3. Antalet har fördubblats de senaste två åren.

Sofie Andreason hade gått arbetslös i två år när hennes handläggare på Arbetsförmedlingen plötsligt kallade till en anställningsintervju.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Det var chockerande. Jag trodde inte att jag skulle få arbeta just här, på Arbetsförmedlingen, där jag söker jobb vanligtvis.

På kontoret i Kisa hjälper Sofie de arbetssökande med enklare uppgifter, samtidigt som hon avlastar handläggarna från en del av deras administrativa arbetsuppgifter.

– Det är ju väldigt mycket pappersarbete, konstaterar hon.

Kortare anställningar

I Kisa och Linköping har man i flera års tid anställt några ungdomar varje år. Det handlar om kortare anställningar på tre månader.

Syftet är i första hand att se till att de inte hamnar i fas 3, det som numera även heter sysselsättningsfasen.

När man väl kommer till den fasen får man inte mycket stöd från Arbetsförmedlingen.

Man placeras istället hos en anordnare för att sysselsättas på heltid.  

– Vi tycker inte att ungdomar ska behöva hamna i fas 3, säger Håkan Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Leder till jobb

Att erbjuda en anställning, även om den är kortare, är ett effektivt sätt att förhindra det eftersom det leder vidare till andra jobb i tre av fyra fall, enligt Håkan Karlsson.

– Det där första jobbet är så jätteviktigt. Man känner sig efterfrågad och man får en lön, kanske för första gången. Och sedan kan ju vi ge referenser till andra arbetsgivare, förklarar han.

Anställde 200 unga

Den här typen av anställningar finns inte bara i Kisa och Linköping. Förra året anställdes ungefär 200 ungdomar inom Arbetsförmedlingen. Anställningen finansieras delvis genom ett särskilt anställningsstöd, ett bidrag som myndigheten i vanliga fall betalar ut till andra arbetsgivare. Men i de här fallen kan Arbetsförmedlingen ta del av det egna anställningsstödet själv. 

– Vi är ju som vilken arbetsgivare som helst i de lägena och det gör också att vi har råd att anställa ungdomar även om vi får neddragningar, säger Håkan Karlsson.

Finns det inte en risk att det här tränger undan riktiga jobb och att ni egentligen skulle behöva anställa en person på riktigt?

– Nej, ungdomarna ersätter ju ingen på det viset, de kan snarare ge en ”merservice” till våra kunder.

Ni tar in arbetslösa som i sin tur ska hjälpa andra arbetslösa. Det låter som att det blir en viss rundgång?

– Ja, men samtidigt ser vi att det här är så framgångsrikt. Vi vill gärna att andra arbetsgivare ska göra samma sak och då måste vi ju föregå med gott exempel själva, säger sektionschefen Håkan Karlsson.

Ökar chansen till jobb

För Sofie Andreason betyder anställningen på Arbetsförmedlingen mycket och hon tror att det kommer att öka hennes chanser att få jobb någon annanstans efteråt.

– En arbetsgivare vill ju inte anställa någon som bara har varit hemma. De tar hellre den som har gjort något under tiden och verkligen försökt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet