Antipriset ”Årets Rullgardin”

”Årets Rullgardin” till Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket i Norrköping får antipris av Föreningen Grävande Journalister, för att myndigheten ”visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning”.

Det var under förra året som SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade att allt inte hade gått rätt till när Sjöfartsverket köpte sju nya räddningshelikoptrar.

Föreningen Grävande Journalister skriver att Sjöfartsverkets ledning aktivt försvårat den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga missförhållanden som allmänheten förut inte känt till.

Motiveringen till det föga smickrande priset lyder:

”Under 2015 har Sjöfartsverket visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning. Myndigheten har i strid med gällande lagar och regler försvårat allmänhetens insyn genom att både ljuga om och hemlighålla avgörande uppgifter, dokument och händelser.”

I ett mejl till redaktionen för Uppdrag granskning, skrev företrädare för ledningen att man ansåg ”offentlighetsprincipen vara kontraproduktiv”. I samband med en granskning av verkets helikopteraffär sekretessbelade Sjöfartsverket avgörande dokument för miljardaffären, vilket tre gånger överklagades till kammarrätten, varje gång till Sjöfartsverkets nackdel.

Föreningen Grävande Journalister skriver vidare; För att ytterligare försvåra och ifrågasätta journalisternas arbete använde verket 1,3 miljoner kronor på arvoden till PR-konsulter, medierådgivare och jurister.

Men Sjöfartsverket hålller inte alls med.

– Oerhört tråkigt att vårt arbete ska uppmärksammas på det här viset, säger Ulrika Ekström, Sjöfartsverkets kommunikationsdirektör.

– I två års tid har vi dagligen lämnat ut hyllmeter till media och allmänheten och är inte alls av samma åsikt som FGJ och UG.

Sjöfartsverket liksom alla myndigheter lyder under personuppgiftslagen, PUL och det är många handlingar Sjöfartsverket inte kan lämna ut, menar Ulrika Ekström.

– Men så här i efterhand tycker vi att det var jättedumt att vi la sekretess på avsiktsförklaringen, ”Letter of intent”, som UG begärde ut. I det står det tydligt att köpet inte är bindande och att vi måste göra en offentlig upphandling enligt lagen om LOU, säger Ulrika Ekström.

Och något gott menar hon att granskningen har fört med sig.

– Tidigare var vi sämre på diarieföringen, avslutar Ulrika Ekström.

Polisutredningen pågår fortfarande.

Utmärkelsen delas ut på fredag 8 april på Grävseminariet i Göteborg.

”Årets Rullgardin”

Varje år delar föreningen Grävande Journalister ut antipriset ”Årets Rullgardin”, för att uppmärksamma och uttala stöd för den granskande journalistiken.

I år går ”Årets Rullgardin” till Sjöfartsverket, som granskades av SVT:s ”Uppdrag Granskning” under 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.