Tre träskulpturer föreställande Madonnan och barnet, S:t Olov och S:ta Katarina stals 2010 från träkyrkan Tidersrum. Foto: TT

Misstänkt kyrktjuv åtalad

Uppdaterad
Publicerad

En 63-årig man åtalades idag misstänkt för stöld av kulturföremål från svenska kyrkor och hembygdsgårdar.

– I utredningen har vi fokuserat på att via auktionsfirmor i Tyskland och Spanien, samt husrannsakningar utomlands, spåra och försöka återföra stöldgodset, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Åklagarens bevisning består bland annat av auktionshandlingar, beslag, GPS-spårningar, geotaggar från digitala fotografier, digitala spår i datorer på sökningar och spår vid användande av bankkort.

Kyrkstölder

– Det här är ett fall där det inte finns någon dna, där finns inga vittnen och där finns inga fingeravtryck, så det är en typ av indiciemål, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström till TT.

Mannen greps i våras av spansk polis på Teneriffa och i juni häktades han av Norrköpings tingsrätt. Han hävdar själv att han är oskyldig.

Tio stölder

63-åringen dömdes redan 2006 till sex års fängelse för att ha begått ett stort antal stölder i kyrkor i norra Sverige. Nu åtalas han för tio stölder under fyra år:

22-23 juni 2010, Österheds kapell, Gävle

17-18 oktober 2010, Tidersrums kyrka, Kinda

18-19 september 2011, Ersk Matsgården, Nordanstig

27-28 september 2011, Forsa socken hembygdsgård, Hudiksvall

20-21 juni 2012, Trankils kyrka, Årjäng

30 sept – 6 okt 2012, Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalen

19-24 september 2013, Evertsbergs kapell, Älvdalen

1-2 oktober 2013, Färila hembygdsförening, Ljusdal

8-9 juli 2014, Rönö kyrka, Norrköping

1-7 oktober 2014, Överhogdahls hembygdsförening, Härjedalen

Alternativ brottsmisstanke är i de flesta fall häleri och medhjälp till stöld. 63-åringen är också misstänkt för grov smuggling av kulturföremål och brott mot utlänningslagen.

Oersättliga klenoder

Vid inbrottet i Tidersrums kyrka stals ett krucifix, ett par förgyllda ljusstakar och tre skulpturer från 1200-1300-talet. Rönö kyrka blev bland annat av med ett antal skulpturer från ett altarskåp som tros vara från 1400-talet.

Stöldgodset har i flera fall hamnat hos olika auktionshus i Europa och spårats till Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland och Danmark.

– Att återföra alla föremål kommer att ta tid och kommer även ske civilrättsligt genom Svenska kyrkan och Riksantikvarieämbetet, säger Hans-Jörgen Hanström.

Föremålen anses av expertisen vara oersättliga riksklenoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet