Foto: Björn Persson/SVT

Axel överlevde 16.000 volt

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar han om hur det är att komma tillbaka efter en allvarlig olycka.

Det var i juni 2012 och examenstider. Den då 19-årige Axel Schylström och en jämngammal kompis fick för sig att klättra upp på ett av Östgötatrafikens tåg som stod nattparkerat vid en perrong på Norrköpings Centralstation.

– Vi fick väl ett infall, såg någonting och så helt plötsligt händer det bara. Anledningen till att jag inte minns någonting är väl att hjärnan raderat det för att det är så hemskt, konstaterar Axel Schylström.

Tredje gradens brännskador

Axel fick 16.000 volt genom kroppen och fick brännskador av tredje graden på 70 procent av kroppen. Han förlorade medvetandet och föll handlöst flera meter ner på banvallen. Kompisen fick också brännskador, men kom i övrigt lindrigare undan.

Bägge fördes till brännskadeavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Under en period opererades Axel varannan dag för sina skador.

Berättar sin historia

Numera föreläser Axel Schylström om hur det är att komma tillbaka efter en allvarlig olycka.

Vad vill du att publiken ska få ut av att lyssna till dig?

– Jag vill att de ska bli inspirerade och att de drömmer stort och försöker nå sina mål. Jag tror att exemplet hur jag tog mig tillbaka kan ge mycket om man säger det på rätt sätt. Det försöker jag göra.

”Gripande och starkt”

Igår var det elever på Film- och musikgymnasiet i Norrköping som fick lyssna på hans historia.

– Det berörde verkligen. Det var gripande och starkt det han sa, säger eleven Hanna Collin.

Skolkamraten Stellan Adolfsson håller med.

– Jag tycker det var väldigt inspirerande och coolt hur han lyckades ta sig från att inte kunna röra sig, till att kunna gå, springa och spela fotboll igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.