Bageriblockad ger starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

En facklig blockad mot ett litet bageri i Linköping väcker starka reaktioner. Läget mellan fack och arbetsgivare är låst och idag kom förhandlingschefen från Stockholm för att delta i striden, som rör en anställd.

Striden har pågått hela veckan, men blockadvakterna från Livsmedelsarbetareförbundet tycks fortfarande outtröttliga i sin kamp för kollektivavtal och bättre arbetsvillkor på Ingeborgs bageri i Linköping. Idag var även förbundets förhandlingschef och andre ordförande, Gerald Lindberg, på plats för att delta i blockaden.

– Jag har kommit ner hit för att ge lite uppmuntran till våra kamrater, sade han efter att ha dragit på sig den orange blockadvästen.   

Vill inte teckna kollektivavtal

Konflikten handlar om att de två ägarna inte vill teckna kollektivavtal för sin personal. Det handlar om en anställd.

Vad säger den anställda själv om den här situationen?

– Hon tycker givetvis att det här är jobbigt men förstår ju också varför vi gör det här, säger ombudsmannen Lena Persson.

Samtidigt som blockadvakterna har stått vakt utanför ingången har bageriverksamheten pågått för fullt hela veckan. Sema Mehdi, som driver bageriet tillsammans med sin bror, har tagit hjälp av släktingar för att kunna hålla öppet. Och det är många som vill handla, fler än vanligt.

– De handlar och de peppar. Många har kommit hit och skänkt varor. Det värmer hjärtat att det är så många som kommer hit och visar sitt stöd, säger hon.

Inte råd med högre löner

Företaget har varit igång ett halvår och än så länge går affärerna inte runt. Det är hennes förklaring till att de inte har tecknat kollektivavtal för den anställda. Ett kollektivavtal ställer krav på högre löner och det har företaget ännu inte råd  med. Inte än, menar hon.   

– Om vi tecknar kollektivavtal skulle vi behöva lägga ner bageriet. Det kommer inte att gå. Det finns säkert något bra med kollektivavtal men jag gillar inte sättet de beter sig på.

För fackets del handlar frågan även om att det ska finnas en sund konkurrenssituation. Det ska inte gå att konkurrera med sämre löner och villkor.

Skapar debatt

Konflikten har skapat debatt och nästan alla som kommer förbi bageriet har synpunkter.

– Det är både glada tillrop men även andra tillmälen som inte är så trevliga, berättar Gerald Lindberg.

Göran Söderberg bor egentligen på andra sidan stan, men har åkt hit för att handla bröd för att visa sitt stöd.

– Man inte kan tvinga folk att skriva på någonting de inte vill.

Men måste man inte kämpa för att anställda ska få bra löner och villkor?

-–Jovisst, men det här är fel väg att gå, att klämma åt en sån här liten kille, säger han.

Viktig stridsåtgärd

Men för Gerald Lindberg är stridsåtgärden mycket viktig.   

Men finns det inte en risk att sympatierna går över till det lilla företaget och att det här kan vändas mot facket?

– Men det handlar ju inte om det. Det handlar om att även det lilla kan ge effekter i det stora. Det spelar egentligen ingen roll om det är ett företag med en anställd eller hundra anställda. Faran är lika stor i alla fall.

Läget mellan parterna är fortfarande helt låst och nästa steg från fackets steg kan bli att försöka förhindra sophämtning och leveranser till bageriet, genom så kallade sympatiåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.