Bajonettman döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 50-årsåldern från Motala som åtalades för att ha försökt döda sin styvson genom att hugga honom i huvudet med en bajonett dömdes i dag till fängelse.

Linköpings tingsrätt valde dock den mildrare rubriceringen – grov misshandel istället för försök till dråp – då det inte anses styrkt att mannen hade uppsåt att ta livet av styvsonen.

Det var på midsommarafton i år som styvsonen utan förvarning attackerades i den nu dömde mannens bostad. Styvsonen blev huggen nära ena öra med bajonetten, vilket orsakade smärta, blodvite och sårskada.

Ringde efter ambulans

När styvsonen sedan försökte värja sig från ytterligare hugg blev han rispad i ansiktet, på halsen och på överkroppen.

”Där hugget har träffat har det inte varit livshotande men det hade, om det träffat några cm längre ned, kunnat vara det”, skriver tingsrätten i domen.

När styvsonen föll till golvet fortsatte inte mannen sin attack utan hjälpte istället till att stoppa blodflödet och ringde efter ambulans, något som rätten alltså ser som förmildrande.

Knivhögg sin son

Samtidigt döms mannen för ytterligare ett liknande fall av grov misshandel, den här gången riktad mot hans biologiska son. Även vid det tillfället var attacken oprovocerad och utspelade sig i faderns bostad.

Sonen blev stucken och skuren med en kniv och orsakades sårskador i huvudet, på halsen, benen och ena armen.

Den tilltalade mannen har uppgett att han inte minns någon av händelserna och att han därför varken kan erkänna eller förneka brott.

Flerårigt fängelsestraff

Utöver de två fallen av grov misshandel döms mannen för två ytterligare fall av misshandel (varav ett ringa) och ett försök till misshandel i samband med en händelse utomhus i centrala Motala i maj.

Påföljden blir fängelse i tre år och nio månader. Mannen ska även betala cirka 35.000 kronor vardera i skadestånd till de två sönerna och drygt 7.000 kronor till en av de män som misshandlades utomhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.