Större risk för lågutbildade att dö av hjärtinfarkt Foto: Scanpix

Bäst hjärtvård vid Kullbergska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtsjukvården vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är den näst bästa i landet. Det visar årets rapport från Hjärt-Lungfonden.

Hjärtrapporten baseras på Swedehearts kvalitetsindex 2012 och speglar hela vårdkedjan, från akut omhändertagande till eftervård.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm får 8 poäng av 11 möjliga och placerar sig därmed på en andra plats bland landets sjukhus.

Sämre i Norrköping

I Östergötland är det Lasarettet i Motala som utmärker sig. Med 7 poäng hamnar Motala bland Sveriges tio bästa sjukhus vad gäller hjärtsjukvård.

Den största försämringen i Östnytts område uppvisar Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hjärtsjukvården där går från 6.5 poäng till 5.

Förbättringar

I hela landet har 38 av 68 sjukhus förbättrat sina poäng, medan 18 sjukhus har försämrat sig.

– Det är positivt att många sjukhus har förbättrat sig på bara ett år. Nu behöver även de andra sjukhusen ta krafttag och de sjukhus som inte ens rapporterar in till kvalitetsregistren har det största kvalitetsarbetet kvar att göra, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en kommentar.

Visby oförändrat

Visby lasarett visar oförändrat resultat jämfört med år 2011. Tillsammans med Nyköpings lasarett har Visby sämst resultat i Östnytts område, 4,5 poäng.

Se hela listan här intill.

Sjukhusens totalpoäng i Östnytts område (poängskillnad från 2011)

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm: 8,0 poäng

(-0,5)

Lasarettet i Motala: 7,0 poäng (1,0)

Mälarsjukhuset i Eskilstuna: 6,5 poäng

(-0,5)

Universitetssjukhuset i Linköping: 5,0 poäng (0,0)

Vrinnevisjukhuset i Norrköping: 5,0 poäng

(-1,5)

Visby lasarett: 4,5 poäng (0,0)

Nyköpings lasarett: 4,5 poäng (-0,5)

Källa: Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport 2013

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.