Bästa musik- och kulturskolan finns i Ödeshög

Uppdaterad
Publicerad

I Lärarförbundets årliga ranking toppar Ödeshög listan för Östergötlands län.

– Vi vill med vår ranking uppmärksamma det fantastiska arbete som sker i musik- och kulturskolan runt om i landet. Att få möjlighet att i tidig ålder lära sig skapa, spela instrument, sjunga i kör och spela teater är både givande och roligt och det utvecklar en mängd färdigheter hos barn och unga som de har nytta av framöver i livet, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Stora skillnader mellan kommunerna

”Bästa musik- och kulturskolekommun” utses genom att titta på tre olika kriterier: Resurser räknat i kronor per invånare i åldrarna 7–15 år, hur många som deltar vid kommunens verksamheter och vilka avgifter som tas ut för att delta.

Det varierar mycket mellan kommunerna. Det finns de som erbjuder avgiftsfri musik- och kulturskola, och så finns det sju kommuner i Sverige som inte erbjuder någon verksamhet alls för de unga.

– Vår ranking visar att det fortfarande är stora skillnader mellan kommunerna. Det är naturligtvis inte heller acceptabelt att det finns kommuner som inte har musik- och kulturskola alls. Sverige är ett land med gott internationellt renommé när det gäller att få fram unga artister och kulturpersonligheter i världsklass och det är viktigt att vi även fortsättningsvis ger våra barn goda förutsättningar att få utöva kultur, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

De fem bästa musik- och kulturskolekommunerna i länet:

* Ödeshög

* Ydre

* Motala

* Söderköping

* Mjölby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.