Björn Jansson(S) Gotland.

Stort underskott för Region Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Region Gotlands ekonomi är fortsatt mycket allvarligt. Prognosen pekar på ett underskott på minst 72 miljoner kronor.

De stora underskotten hittills i år står hälso- och sjukvårdsnämnden samt socialnämnden för. Det konstaterar regionstyrelsens arbetsutskott när de summerat det ekonomiska läget i höstens budgetavstämning.

– Regionens nuvarande kostnadsutveckling är oacceptabel, säger Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande.

Det tillfälliga stoppaket som regionen beslutade om i våras har haft effekt, men den är marginell i sammanhanget, menar arbetsutskottet.

Klarar inte balanskravet för 2015

Balansen ska återställas under åren 2016–2018, skriver regionstyrelsen.

– Nämnderna, som i juni fick i uppdrag att göra generella besparingar måste lyckas med sin uppgift att hålla beslutade budgetramar, säger Björn Jansson.

Politisk krisgrupp

En politisk krisgrupp ur regionstyrelsen kommer att hantera åtgärder på lite längre sikt.

– Den krisgrupp som tidigare etablerats för att hantera det ekonomiska läget har en mycket viktig uppgift när det gäller att politiskt förankra och ta ansvar för de nödvändiga beslut som måste fattas redan under 2016, säger Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande.

Spara 100 miljoner

Den politiska krisgruppen har till huvuduppgift att säkra åtgärder som ska spara 100 miljoner från och med 2017 och 2018.

Nämnderna ska att lämna förslag på åtgärder som ska bidra till att spara minst 100 miljoner kronor framöver.

– Utbudsminskningar och effektiviseringar kan bli märkbara för brukare, patienter, kunder, elever med flera, avslutar Björn Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.