Polisen anmäler sig själva efter skottdramat

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens presskonferens berättade polisen mer om utredningsläget.

Två av de anhållna bröderna har nu begärts häktade, på sannolika skäl misstänkta för morden i Norrköping i måndags. Av häktningsframställan framgår att en av bröderna, en 35-årig man, misstänks för båda morden och ett försök till mord.

Den andre brodern, en 33-åring som initialt anhölls som misstänkt för medhjälp till mord, är nu i stället misstänkt för att aktivt ha deltagit i ett av morden.

Skottdramat i Norrköping

Åtta frihetsberövade

När polisen på fredagen höll presskonferens berättade man mer om utredningsläget.

– Igår frihetsberövade vi ytterligare två personer, misstänkta för misshandel och försök till grov misshandel, säger Anne Asp, områdeschef för polisen i Norrköping.

De båda frigavs sedan under kvällen. I morse hämtades ytterligare en misstänkt person in, som nu också frisläppts.

Totalt har åtta personer suttit frihetsberövade i ärendet, varav sex är frisläppta. Alla är dock fortsatt misstänkta för brott.

– Vi utesluter inte att det blir fler frihetsberövade, säger Anne Asp.

200 förhör

Under veckan har polisen gjort ett flertal husrannsakningar. Man fortsätter även med de omfattande tekniska undersökningarna och med förhör.

– Vi börjar närma oss ett par hundra förhör. Vi tycker att vi börjar få en rätt så bra bild av vad som hänt. Men vi har ett stort behov av allmänhetens iakttagelser och berättelser, säger Anne Asp.

Hon säger vidare:

– Vi förstår frustrationen, sorgen och ilskan efter den här händelsen. Samtidigt som vi ska utreda så ska många bearbeta en stor sorg.

Polisen vill inte gå in på vilken bevisning som finns mot de häktade.

– Min övertygelse just nu är att vi med allas hjälp och med allmänhetens hjälp ska lyckas. Och vi ska lyckas, för det här ska inte bli ouppklarat, säger Anne Asp.

Anmälan om tjänstefel

Polisen har blivit kritiserade för att man inte grep någon redan på söndagen då det upprättades anmälningar om olaga hot och misshandel i samband med en gudstjänst i Norrköping.

Man har också kritiserats för att inte ha kommit i tid till måndagens bråk.

– Vi tar det här på största allvar, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

För att reda ut allt har polisen upprättat en anmälan om tjänstefel. Ärendet har överlämnats till Riksenheten för polismål.

– Brottsrubriceringen på den anmälan är tjänstefel, men åklagaren kommer naturligtvis att utreda om det kan ha begåtts andra brott, säger Thomas Agnevik.

Häktingsförhandlingar i dag

Via ett pressmeddelande i dag meddelar åklagaren att den äldste brodern, en 40-åring, frigavs i förmiddags. Han var tidigare anhållen misstänkt för mord och enligt uppgifter ska bråket från början ha kretsat kring en konflikt mellan hans och hans ex-frus familj.

”Utöver de två som nu begärts häktade finns inte några övriga personer som är frihetsberövade i det här ärendet”, skriver åklagaren.

Den yngste brodern släpptes i går liksom ytterligare en person som tidigare suttit anhållen.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas i dag klockan 14 respektive klockan 15.

Infekterat släktbråk

Det var vid ett infekterat släktbråk i måndags som ett stort antal personer rök ihop. Det slutade med att två män dog och att sex personer fördes till sjukhus – en med allvarliga skador. Den mannen vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vid bråket användes både skjut- och stickvapen.

I ett tidigt skede anhölls fyra bröder, varav tre tidigare gjort sig skyldiga till grova brott.

Erbjuder skydd

Situationen uppges vara infekterad och polisen erbjuder skydd till alla som behöver det.

Vad gör ni för att minska risken för hämnd?

– Dels så undersöker vi och vi håller kontakt med andra polismyndigheter. Sen ska jag och några till träffa ett antal präster i början på veckan. Då ska vi möta upp vad de har för tankar, säger Anne Asp vid fredagens presskonferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet