Nord Stream vill hyra hamnen i Slite. Foto: Patrik Widegren /SVT

Känsligt beslut om Slite hamn kan skjutas upp

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ryska intressen ska få hyra hamnen i Slite tar nu en ny vändning. Det planerade beslutet imorgon kan skjutas upp, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande till SR Gotland.

Att låta bolaget Nord Stream få använda hamnen i Slite i samband med byggandet av en ny gasledning skulle generera både intäkter och arbetstillfällen till Gotland. Samtidigt är frågan kontroversiell och handlar i grunden om säkerhetspolitik.

Försämrad säkerhet

På en presskonferens under tisdagskvällen berättade regeringen att de gör bedömningen att svensk säkerhet skulle försämras om Ryssland tilläts använda Slite hamn för att bygga sin nya gasledning.

Dock är det upp till regionen att ta det beslutet.

”Har markerat tydligt”

– Regeringen har markerat tydligt så det måste man lyssna på, sade Björn Jansson, ordförande för regionsstyrelsen på Gotland efter presskonferensen igår.

I morgon var det tänkt att frågan ska upp i tekniska nämnden, men efter gårdagens möte med regeringen öppnade Björn Jansson alltså för att beslutet kan behöva skjutas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.