Marita Wolfs mjölkkor har svårt att hitta något att beta. Foto: SVT

Betesbrist efter torkan – mjölkkor riskerar slakt

Uppdaterad
Publicerad

Den varma och torra sommaren gör att bristen på bete håller på att bli ett allvarligt problem för Östergötlands mjölkbönder. Nu krävs ihållande regn för att slippa skicka kor till slakt.

Marita Wolf har 150 mjölkkor utanför Rimforsa i Östergötland. Flera av hennes kor ska snart kalva och letar febrilt efter något att beta när vi besöker henne och korna.

– I dag finns inget färskt gräs att beta utan korna får nöja sig med löv och annat ätbart vilket inte alls är bra, säger hon.

Får inte ta ur ladorna

Sedan i april har det endast regnat 25-35 mm vid gården utanför Rimforsa. En stor del av marken har höga värden i form av biologisk mångfald så trots att Marita Wolf har foder i ladorna sedan förra året så får hon inte köra ut den till korna. För då tillförs kväve i jorden vilket påverkar den biologiska mångfalden.

– Jag har kontaktat länsstyrelsen men inte fått tag på någon, säger hon och tillägger att hon inte vågar tilläggsutfodra sin djur.

Foderbrist kan leda till slakt

Hon är inte ensam om att ha problem. LRF:s länsordförande i Östergötland, Peter Borring, säger till SVT att återväxten på vallarna varit mycket dålig och att situationen är ansträngd på många håll i länet.

Och de som till skillnad mot Marita Wolf får tilläggsutfodra måste ta av vinterförrådet, vilket kan leda till foderbrist i höst och slakt, säger Marita som nyligen träffade Sveriges mjölkbönder på ett möte i Vadstena,

– Det är risk att vi får se slakt av mjölkkor till hösten till följd av foderbristen, säger hon.

Ihållande regn räddningen

Det som krävs nu är regn.

– Och vi talar inte om skurar som hittills i år utan ihållande regn, säger Marita Wolf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.