Foto: TT

Bevattningsförbud råder över hela Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen på Gotland har förvärrats och därför inför Region Gotland bevattningsförbud över hela ö med omedelbar verkan.

Dricksvattensituationen har förvärrats på Gotland trots tidigare vidtagna åtgärder. Därför inför Region Gotland bevattningsförbud över hela ön med omedelbar verkan. Förbudet gäller även Fårösund. Från regionen vädjar man också till alla med enskild brunn att spara på vattnet. 

Det är det varma vädret som skyndar på avdunstningen i öns vattentäkter. I vattenreservoaren i Tingstäde som är Gotlands mest betydelsefulla vattentäkt har nivåerna sjunkit med cirka fem centimeter per vecka den senaste tiden.

Dricksvatten kommer att transporteras med tankbil från vattenverket i Fårösund samt från det nyligen ibruktagna bräckvattenverket i Herrvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet