Biosensorn hittar sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan ett litet kort i fickan slå larm om vi drabbas av en njursjukdom, hjärtfel eller cancer.

Diabetiker gör det redan. Med egna glukosmätare och ett litet stick i fingret kan dom se när blodsockret ökar och ta sin medicin.

Den tekniken tar nu ytterligare ett kliv – när alla större sjukdomar ska kunna upptäckas genom en enkel kontroll i hemmet.

Förutsättningen för den här typen av enkla sjukdiagnoser har utvecklats hos Acreo i Norrköping. Där har man tryckt elektroniska kretsar på plastfilm och papper sedan 1999.

– Systemet är så litet och behändigt och kan ersätta stora labbutrustningar på vårdcentraler eller liknande. Tanken är att man ska mäta lokalt där man är, till så låg kostnad att man sedan kan kasta bort den om man vill, säger projektledaren Petronella Norberg.

Nu väntar en revolution inom vården, menar upphovsmannen som skapat en miljardindustri med sin glukosmätare – Anthony Turner, professor vid Linköpings universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.