Foto: svt

Birgittaskolan hotas av miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Birgittaskolan i Linköping har fått hård kritik från Skolinspektionen och kommunen hotas att betala vite på över en miljon kronor. Nu menar oppositionen att styrande politiker har ett ansvar och kräver ett tydligare ledarskap.

Det var strax innan jul som Skolinspektionen, efter en tillsyn, riktade skarp kritik mot gymnasiet på Birgittaskolan. Brister konstaterades inom extra anpassningar och särskilt stöd till eleverna och inspektionen menar också att det saknas trygghet och studiero på skolan. 

– Jag tycker att det som jag läser är mycket allvarligt och det måste åtgärdas. Vi kommer följa upp det här i nämnden. Alla elever måste känna sig trygga och ha de bästa förutsättningarna för sitt lärande, säger Karin Granbom-Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.

Se och hör de inblandade i vårt inslag

Oppositionen efterlyser tydligare ledarskap

Men frågan tas inte på tillräckligt stort allvar det menar oppositionen som nu efterlyser ett tydligare ledarskap från politikerna.

– De har inte kallat enhetschef och ansvarig rektor till nämndens sammanträde, som är på torsdag. Jag kräver också att ansvarigt kommunalråd kommer på nämndens sammanträde på torsdag och att Skolinspektionen får den tid de behöver för att gå igenom sin rapport under sammanträdet, säger Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden.

Oklar situation

Vem som är ansvarigt kommunalråd för gymnasieskolan i Linköping är dock oklart. Karin Granbom-Ellison (L) är tjänstledig från posten och ersatt av Christer Mård (L). Men han vill inte ha ansvaret för skolfrågor.

– Ja, det är ju lite konstigt att det är så, menar Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden.

– Om detta behöver diskuteras i stadshuset så är jag beredd att komma hit. Christer Mård kommer också att bli informerad om han vill ta del av de här frågorna. Annars är det så att det är nämnden som har ansvar i de här frågorna, anser Karin Granbom-Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.