Björn Jansson, regionsstyrelsens ordförande på Gotland. Foto: SVT

Björn Jansson (S) lämnar ordförandepost i regionstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är klart att ordförande i regionstyrelsen Björn Jansson inte kommer sitta kvar mandatperioden ut.

– Det har varit väntat, det var bara frågan när. Att han inte skulle sitta en mandatperiod till har varit klart sedan länge, säger Leif Dahlby, ombudsman för Socialdemokraterna på Gotland.

Björn Jansson lämnar sin post som ordförande i regionstyrelsen på Gotland. Det blev klart under lördagsförmiddagen.

– Det känns bra men det känns lite vemodigt, det blir så när man bestämmer att man ska avsluta något, det är klart att det finns känslor i det. Man har ju varit med länge i politiken. Men för partiets bästa har det varit viktigt att göra det här i tid.

”Var bara en fråga om när”

Anledningen att Jansson lämnar är att närmar sig pensionsåldern, och att man vill hinna en ny kandidat i god tid före valet.

– Jag blir ju pensionär nu, jag fyller 65 i maj. Jag har bestämt mig sedan tidigare att jag inte ska kandidera till en ny mandatperiod. Jag annonserade det redan i höstas, att det är lämpkligt att jag avgår att en efterträdare får tid inför valrörelsen 2018, säger Björn Jansson.

Ny ordförande första juli

Björn Jansson kommer sitta kvar på sin post till den 30 juni. Den 14 juni har man ett extramöte där valberedningens förslag till ny ordförande läggs fram.

– Den 19 juni väljs det i kommunfullmäktige och den första juli ska en ny ordförande tillträda. Jag tror att det finns flera kandidater till posten, säger Leif Dahlby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.