Väntetiderna på asylutredning måste kortas för barn, kräver BO. Foto: TT

BO vill specialgranska Migrationsverket

Publicerad

Barnombudsmannen (BO) vill att en särskild inspektion granskar Migrationsverket i Norrköping.

– Sverige brister när det gäller att ge barn som flytt stöd i asylprocessen, uppger barnombudsmannen Fredrik Malmberg i sin hårda kritik.

Lyssnat till 600 barn

Barnombudsmannen har mött och lyssnat till 600 barn och unga som kommit till Sverige och redogör nu för resultatet i sin årsrapport.

Rapporten, med förslag på hur barn som flytt ska få sina mänskliga rättigheter säkerställda, lämnas i dag till barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Kortare utredningstider för barn

Bland annat föreslår BO att ensamkommande barns asylärenden ska prioriteras så att det maximalt tar två månader innan utredningarna påbörjas. Ombudsmannen vill också se en särskild inspektion som granskar Migrationsverket som har sitt huvudsäte i Norrköping.

– I och med de allvarliga kvalitetsbristerna man sett på Migrationsverket, så är det viktigt att det finns en annan oberoende part som kan föreslå åtgärder för att säkerställa rättssäkerheten, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg till Dagens Nyheter apropå BO:s årsrapport.

Brister i stödet till barn på flykt

Asylprocessen och den långa väntan beskrivs av barnen som svår och plågsam, enligt BO. Vissa tycker att utredningssamtalen inte är anpassade till att de är barn, de har inte förstått frågorna och inte känt sig trygga. Barn berättar också om otrygga boenden och om uppbrott som påverkat skolgången.

Det framgår inte hur stor andel av de intervjuade barnen som upplevt brister. Vissa har också varit positiva till sin asylutredning, skriver BO.

Subjektiv bedömning

Myndigheten hävdar vidare att åldersuppskrivningar sker ”skönsmässigt”, det vill säga på ett subjektivt sätt och utan tillgång till alla fakta.

Myndigheten är kritisk till detta och framhåller att beslut som får stora konsekvenser kräver en objektiv bedömning med tydliga kriterier.

Barn beskriver i rapporten också lång väntan på att få en god man, ibland upp till sju månader.

Barn på flykt

2015 ökade antalet asylsökande till EU och Sverige kraftigt. En stor andel var barn. I Sverige saknade hälften av alla barn som kom vårdnadshavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.