Foto: Karin Jönsson

Bodil Jönsson får Tage Danielssonpriset

Uppdaterad
Publicerad

2016 års pris till Tage Danielssons minne tilldelas fysikern och författaren Bodil Jönsson.

Hon tilldelas priset med motiveringen:

”Det är viktigt att människan vågar vrida, vända och tvivla på vedertagna uppfattningar. För som Tage Danielsson uttryckte det ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

Fysikern och författaren Bodil Jönsson är en sann humanist som verkar i mänsklighetens tjänst och vars stora gärning är att uppmuntra människan till att styra sin tid, istället för att styras av den.

När utvecklingen eskalerar och människan sannolikt kommer att ställas inför fler och fler stora förändringar under en livstid, har det väl aldrig varit viktigare att stanna upp och reflektera kring tid? Och är det händelsevis inte så, att Bodils finurliga idé om inrättandet av ett Tankevårdsverk är mer aktuell nu än någonsin?”

Tage Danielsson inspirerar Bodil Jönsson att ställa frågor.

– När det inträffar något som jag inte fattar, slår mig ofta en och samma fråga, vad skulle Tage sagt om detta? Då kunde man tänka sig att den Tage-gestalt jag genom åren skapat inuti mig skulle svara, men det gör han inte. Han bara tiger, lugnt och vänligt. Och det gör han rätt i, för på så sätt fortsätter jag ju att undra. Stort tack för all frågeinspiration jag fått och får, säger hon.

Priset delas ut klockan 13.00 på lördagen den 27 augusti, vid Tage Danielsson-statyn i korsningen Vasavägen, Östgötagatan i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.