Foto: Charlie Riedel

Boeing 747 landar i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen 23 maj ska en Boeing 747 ta mark på Norrköpings flygplats. Lasten består av tolv travhästar från USA.

Hästarna ska delta i Elitloppet som pågår 27-29 maj på Solvalla. Från början skulle planet landat i Göteborg men Solvalla ansåg att Norrköping låg bättre till. Dessutom ansåg man också att det här finns en smidig hantering av hästarna. Flygplatsen är en av få i Sverige som är godkänd gränskontrollstation för insförsel av hästar.

Största någonsin

Boeing 747 är ett riktigt stort plan: 70 meter långt och 65 meter mellan vingspetsarna. Innan Airbus A380 kom så var det världens största flygplan.

– Det ska bli riktigt spännande att få hit ett så stort flygplan. Det blir det största flygplan som någonsin landat här, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping Airport, i ett pressmeddelande.

Det är första gången som hästar från USA flygs in direkt till Sverige. Även franska hästar ska landa i Norrköping senare samma vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.