Bottenrekord för grundvattnet i juni

Uppdaterad
Publicerad

Flera observationsplatser registrerade rekordlåga grundvattennivåer i juni. Det visar de senaste resultaten från Statens geologiska undersökningar, SGU.

Grundvattenläget är fortsatt mycket bekymmersamt i Götaland, Svealand och södra Norrland.

På ett antal platser slogs bottenrekord för årstiden, bland annat i Motala och på Gotska Sandön.

Vattenbristen på Gotland

– På Gotska Sandön var läget ännu värre i januari, men Motala är bara någon centimeter från den lägsta nivån någonsin, vilket var 1976, berättar Fredrik Theolin som sysslar med grundvattenbevakning på SGU.

Nära normalt på Gotland

Särskilt är det i stora grundvattenmagasin som nivåerna är sällsynt låga, närmare bestämt i de stora sand- och grusåsar där en stor del av landets kommuner hämtar sitt vatten.

Värt att notera är dock att till exempel Blekinge, Öland och Gotland på en del ställen nu har grundvattennivåer nära det normala – i alla fall för årstiden.

– Det är små vattenmagasin som fått påfyllning och därför sjunkit mindre än normalt, förklarar Fredrik Theolin.

Påverkar egna brunnar

Enligt SGU kommer de låga grundvattennivåerna påverka dem som har egen brunn. På sina håll kan även det kommunala vattnet påverkas.

En återhämtning av grundvattennivåerna sker troligtvis först i höst, säger Fredrik Theolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet