Åklagaren i målet kallar dådet ”synnerligen hänsynslöst”. Foto: TT

Brände man med glödgad sked

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig gotlänning kidnappades, brändes med en glödgad sked och pressades på pengar i Visby i juli 2016. Nu döms tre män för dådet.

Gotlands Tingsrätt dömer de tre männen för tortyrliknande misshandel. Åklagaren i målet, Henrik Stiernblad, kallar dådet ”synnerligen hänsynslöst”.

Hölls inlåst i lägenhet

Det var i juli som en 19-åring man fördes bort från en parkering i Visby. I två dagar hölls han instängd i en lägenhet där han, enligt åtalet, torterades, bland annat genom att en glödgad sked trycktes mot hans arm minst 26 gånger. Misshandeln ska ha gett bestående skador.

Långa fängelsestraff

De tre, nu dömda männen är 26 respektive 19 år gamla. De fälls bland annat för människorov, grov misshandel, grov utpressning, olaga hot och övergrepp i rättssak. 26-åringarna döms till fängelse i sex år och 19-åringen döms till fängelse i två år och två månader.

De tre ska också betala skadestånd till den utsatte mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.