Brandmän tar tillbaka uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

De flesta deltidsbrandmän som sade upp sig i december har nu tagit tillbaka sina uppsägningar, meddelar Räddningstjänsten Östra Götaland.

Man har nått en överenskommelse som innebär att befälen får ersättning motsvararande den tidigare mot att vissa arbetsuppgifter utförs.

I och med detta kommer räddningstjänstens beredskap fortsätta som tidigare vid stationerna Ulrika, Bestorp och Ljungsbro, menar man.

Lambohov täcker upp

Vid stationen i Vikingstad väljer några fler att sluta, men här kommer heltidsstationen Lambohov att täcka upp vid behov.

– Det viktiga för oss har varit att ersättningen ska kopplas till att arbetsuppgifter utförs, och det har vi nu kommit till. Ersättningen är på samma nivå som innan avtalet sades upp med skillnaden att det nu finns tydliga arbetsuppgifter som kopplas till ersättningen. Det är viktigt för vårt förtroende att de skattemedel vi får används på ett korrekt och effektivt sätt, säger förbundsdirektör Håkan Dahm i ett pressmeddelande. 

Överenskommelsen innebär även att befälen får vissa ersättningar retroaktivt för den period då inget lokalt avtal fanns.

Infekterad historia

Bakgrunden är en tvist om ersättningen för befäl inom deltidsbrandkåren. Arbetsgivaren förhalade befälens bud, menade en av de deltidsbrandmän som skrev under uppsägningsblanketten.

Det var på de mindre orterna kring Linköping som nästan alla brandmän sade upp sig – Ljungsbro, Vikingstad, Bestorp och Ulrika. Stämningen har varit infekterad länge ända sedan räddningstjänsten i Norrköping och Linköping slogs ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.