Brokind vill bygga fullstor idrottshall

Publicerad

Ortsbefolkningen i Brokind kämpar för att få en större idrottshall.

Det ska byggas en ny idrottshall i Brokind. Men beslutet om att bygga en mellanstor hall har väckt reaktioner hos ortsbefolkningen som skulle ha mer nytta av en fullstor hall. För att få råd har man samlat in egna pengar till bygget men ändå är det inte säkert att det blir någon ändring.  

– Vill man ha en bredare verksamhet är en fullstor idrottshall absolut det bästa kan jag tycka, säger Andreas Stridell ungdomsledaransvarig Brokinds IF.

Planerna krympte

Strax söder om Linköping ligger det lilla samhället Brokind och 2014 klubbade Linköpings kommunfullmäktige igenom att en ny skola och skolidrottshall ska byggas här bredvid idrottsplatsen. Den tidigare majoriteten i Linköping tyckte att kommunen bara skulle satsa på fullstora idrottshallar när man byggde men då 2015 med den nya majoriteten svängde man och det beslöts att Brokind skulle få en mellanstor hall.

Får åka till grannen

Brokinds IF har 220 medlemmar. Sju ungdomslag med flickor och pojkar samt ett division 5 lag men på vintern tvingas man idag åka till grannkommunen Kinda för att träna i en gammal silo Rimforsa på träningstider ingen annan vill ha. 

Tanken är att man kan satsa även på innebandy, futsal (variant av inomhusfotboll) och gymnastik om man får igenom planerna på fullstor hall. I de första två sporterna innebandy och futsal krävs en fullstor hall för att kunna genomföra seriespel i sporterna. Det är även tänkt att andra föreningar från till exempel Skeda Udde och Bjärka Säby ska träna i idrottshallen.

Talangutveckling

Brokinds IF har bland annat fostrat landslagsspelaren och MFF-spelaren Anton Tinnerholm. Det är därför de inte nöjer sig med den mellanstora hall som Linköpings kommun vill bygga.  Många har engagerat sig för att få in dom över fem miljoner extra som behövs för den stora hallen och startat en insamling för att ändra det kommande bygget av en mellanstor hall till en hall i fullformat. 

– Vi har samlat in från privatpersoner och har även andra instanser vi drar i, säger Marlene Karppinen, kassör i Brokinds IF.

Nära dubbla ytan

Skillnaden i hallstorlek är att en mellanhall mäter 15 x 30 meter (450 kvadratmeter) och att en fullstor hall mäter 20 x 40 meter (800 kvadratmeter). Skillnaden på yta är alltså om hallen får rum med en stor eller en liten innebandyplan. 

Idrottshallen har kommunen bestämt ska byggas av Lejonfastigheter och de 350 kvadrat extra som Brokinds IF vill skjuta till för att hallen ska räknas som fullstor är beräknade till 5,4 miljoner, alltså kostar det 14 200 kr per kvadratmeter.

Kommunen tveksam

I vintras kom sen beskedet – allmänna arvsfonden ger 3,3 miljoner till klubben om man bygger en stor hall. Man var nästan framme vid målet som kommunen beräknat till 5,4 miljoner, men kommunen är ändå tveksam. 

– Vi måste klara ut de juridiska delarna även om de får ihop pengarna och det är också så att det är en driftskostnad som kommer till, säger Cecilia Bergfasth, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.