Cajsas mördare får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mannen suttit drygt tio år i fängelse så sa rätten nej, han har misskött sig för mycket.

Det var i januari 2005 som 19-åriga Cajsa Jonsson blev våldtagen och mördad i Norrköping väg hem från krogen. En svarttaxichaufför körde henne till ett skogsområde vid stadsdelen Smedby där han efter våldtäkten slog ihjäl henne med en tolv kilo tung sten. Hovrätten kallade brottet för ”bestialiskt” och dömde honom till livtids fängelse.

Bad om 21 års fängelse

Han har nu suttit inspärrad i 10,5 år och ansökt om att få sitt straff tidsbestämt istället, till 21 eller alternativt 24 års fängelse. Det är tredje gången han gör en sådan ansökan och för tredje gången blev det avslag. Orsaken till avslaget är att han misskött sig så mycket under fängelsetiden.

Även om han skött sig bättre det senaste året så beskriver kriminalvården tiden dessförinnan som en tid av ”Allvarlig misskötsamhet”. Den dömde  ska ha hotat och varit våldsam mot personal och andra fångar, något som lett till att han fått sitta isolerad under vissa perioder och tvingats flytta till en annan anstalt.

Får vänta vidare

Rätten gör bedömningen att det finns en stor risk att han återfaller i brottslighet om han friges och tycker därför att det är för tidigt att tidsbestämma straffet.  Den dömde erkänner numera mordet på Cajsa Jonsson men inte våldtäkten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.