Cazandra då och nu. Foto: Privat

Cazandra hade två dagar kvar att leva

Uppdaterad
Publicerad

När Cazandra kom in till sjukhuset vägde hon 37 kilo. Hennes kroppstemperatur låg på 34 grader och sjuksköterskorna gav henne två dygn innan kroppen skulle ge upp. Då tog hon sig tillbaka till livet.

När Norrköpingstjejen Cazandra Zetterberg började gymnasiet satte hon likt många unga stor press på sig själv. Hon hade länge idrottat och ville alltid vara bäst.

– Man började ny skola och maten blev ett sätt för mig att ha kontroll över livet. Jag märkte hur lätt det var att gå ner ett kilo, sedan två och så rullade det på, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Cazandras föräldrar fick till slut sjukskriva sig för att ta hand om dottern och hon missade stora delar av skolan. Cazandra var svårt drabbad av sjukdomen anorexia och vägde som minst 37 kilo. Den dagen körde hennes mamma i ilfart till akuten.

– När vi kom in sa sjuksköterskorna att jag hade två dygn kvar att leva. Min kroppstemperatur var på 34 grader och det var bara hjärtat som fungerade.

Vad var det som utlöste sjukdomen för dig?

– Dåligt självförtroende kanske, det är svårt att veta och det kanske inte alltid är en specifik sak, säger Cazandra.

Blev inlagd på sjukhus

Hon blev inlagd på sjukhus men när hon var hemma på permission och vägrade äta en kvällsmacka började hon inse hur mycket hon påverkade sin omgivning och framför allt – sin familj.

– Min syster började gråta när jag vägrade äta och då började jag förstå hur hela min familjs liv påverkades av vad jag gjorde mot mig själv och dem.

Blev hjälpt av sociala medier

Cazandra har länge haft ett Instagram-konto och där började hon få positiva kommentarer när hon sakta men säkert började bli friskare.

– Man blev peppad av alla som följer resan och när någon skrev att jag kämpade på bra och var fin när jag gick upp i vikt så blev det en morot, säger hon.

Ett inlägg som Cazandra har gjort på Facebook där hon visar hur hon lyckats få tillbaka en sund kropp har fått hundratals ”gilla-markeringar” och kommentarer.

Nu är Cazandra 19 år och har varit frisk i ett år. Sjukdomen stal två år av hennes liv.

– Jag är så tacksam för mina föräldrar som ställde upp.

Vad vill du säga till de som lider av en ätstörning?

– Det går att bli frisk. Man ska tänka ”Vad vinner jag på att vara sjuk” och när man väl är frisk så vill man absolut inte tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.