• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Norrköping flygplats

Rekordsiffror för Östergötlands flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

226.000 passagerare reste från Norrköpings och Linköpings flygplatser under förra året.

Samtidigt som Norrköpings flygplats mister Köpenhamnsavgångarna kommer mer positiva siffror när det gäller chartertrafiken från Norrköping.

Det handlar om ett charterrekord för 2012 mätt i antal charterresenärer.

Minus två procent

Men bortfallet av de båda konkursade flygbolagen, Cimber Sterling och Skyways innebar att det totala antalet passagerare minskade med två procent.

Hur framtiden blir utan Nextjets passagerare till och från Köpenhamn återtsår att se det här året.

Men 2012 reste i alla fall 111 343 passagerare till och från Norrköping flygplats.

Solklart

Charterökningen var markant vilket nästan raderade ut bortfallet i antalet reguljära passagerare.

– Hade det inte varit för det osannolika att två regionala flygbolag som trafikerade Norrköping gick i konkurs inom tre veckor hade Norrköping flygplats redovisat ett solklart rekordår sedan Norrköpings kommun tog över ägandet. Istället siktar vi på nytt rekord i antal passagerare under 2013, säger Mari Torstensson, VD/Flygplatschef, Norrköping flygplats.

Förutom charterrekord har även flyglinjen mellan Norrköping och Helsingfors med Flybe i samarbete med Finnair visat en jämn passagerarutveckling.

Rekord även för Linköping

För Linköpings del var 2012 det mest framgångsrika året någonsin för flygplatsen, skriver Linköpings kommun i ett pressmeddelande.

Det totala antalet resenärer som flög till och från Linköping city airport, via Köpenhamn eller Amsterdam, var 115 000 – en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.