Foto: SVT

Chefsåklagare: Brist på utredande poliser

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på utredande poliser i Östergötland. Det menar chefsåklagarna i Linköping och Norrköping.

– Det har pratats om att vi är på väg mot en systemkollaps. Jag skulle vilja påstå att det här är första tecknet på det, säger Per Andersson chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping till Östgöta Correspondenten

Enligt Per Andersson saknas i nuläget 40 utredande poliser i Linköping och när det gäller vissa regionala funktioner. Det får konsekvensen att allvarliga brott som våldtäkter och övergrepp mot barn inte blir utredda inom rimlig tid. 

Polismästare Johan Levin säger till tidningen att kritiken är lite missvisande och menar att polisen i den nya organisationen inte blivit färre utredare. 

”Nöjd med den organisation vi har” 

– Jag känner inte igen den siffran. Det kan vara så att man uppskattar ett optimalt läge där man tycker att man behöver 40 poliser ifrån åklagarhåll för att uppnå en bra verksamhet. Jag känner mig nöjd med den organisation vi har, säger Johan Levin, polismästare i Linköping, till SVT Nyheter Öst.  

– Jag menar att rättsstaten inte fungerar. Risken är att vi får lägga ner flera utredningar och personer kommer inte anmäla brott i lika hög utsträckning. Och i slutändan finns det ju en risk att medborgarna tar lagen i egna händer om de känner att de inte kan lita till polisen, säger Per Andersson, chefsåklagare, till SVT Nyheter Öst. 

Mer information finns i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.