Foto: Jonas Henning/Gotland Sports Academy

Vill bygga unik cykelpark vid Slite

Uppdaterad
Publicerad

En cykelpark med hinder, hopp och över tre mil cykelleder. Det kan snart bli verklighet utanför Slite på Gotland.

Om sex veckor tar länsstyrelsen på Gotland beslut om en ansökan om det nya aktivitetsområdet vid Filehajdar/Hejnum hällar. Det är Slite utveckling och Gotland Sports Academy som tillsammans har ansökt om att anlägga en ”Bike Park”.

– Cykling är en växande trend och vi har ingen sådan bana på Gotland och väldigt få i hela Sverige, säger Mait Juhlin, Slite utveckling, till SVT Nyheter Öst.

Ska locka turister

Parken ska innehålla terräng och banor med hopp och hinder för mountainbike och kunna användas både av gotlänningar och locka cykelintresserade turister utifrån.

– Vi vill bygga banan bakom idrottshallen i Slite, säger Mait Juhlin.

Ansökan gjordes i våras och enligt Gotland sports academy är privat finansiering via Cementa klar. De skriver på sin hemsida att de nu bara väntar på besked från jordbruksverket och länsstyrelsen om att projektet blir prioriterat.

Berör naturreservat

Det aktuella området är ett av de områden som länsstyrelsen nyligen har föreslagit ska bli riksintressen för det rörliga friluftslivet. Och om sex veckor ska beslutet om förslaget vara taget.

– Jag tror inte det är så mycket påverkan på naturmiljö här. Håller man sig på torrmarker och på befintliga vägar och stigar så tror jag inte att det är någon större risk. Men vi vill ändå kolla, säger Henrik Johansson på länsstyrelsen till P4 Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.