Nationaldagssprinten – kanske den enda i sitt slag Foto: SVT

De firar nationaldagen på skidor

Uppdaterad
Publicerad

De tillverkade 150 kubik snö, lagrade den i fyra månader, fraktade den en halvmil – för att för första gången kunna fira nationaldagen på snö.

– Vi har varit lite dåliga på att fira nationaldagen i Sverige, säger Bengt Staaf, före detta skidåkare och numera tränare i Sya skidklubb.

Men i år är centrala Mjölby kantat med folk som hejar och klappar medan snön sprutar om stavarna. 130 meter dubbla skidspår, en snabb vändning och på bara några minuter är finalisterna i mål.

”Den bästa vinner”

– Visst är det lite jippo, men den bästa vinner. Det är faktiskt jobbigt, konstaterar Bengt Staaf.

Efteråt får alla som vill testa att staka sig fram i de numera ganska blöta skidspåren. Det är mest barn, många med ganska mycket stöd från sina föräldrar, som passar på att åka skidor på nationaldagen.

”Värt allt slit”

Arrangörerna är nöjda med att det kom så mycket folk.

– Det var värt allt slit, konstaterar Bengt Staaf medan han lutar sig mot en spade.

150 kubik snö tillverkades i vintras när det var som kallast. Snön läggs i en hög med en fiberduk över och ett lager med flis. På det sättet klarar sig snön ända fram till juni.

Tre lastbilar med snö

Den svåraste biten var att transportera snön, enligt Bengt Staaf. Det är fem kilometer från skidstadion i Sya till Mjölby centrum. Tre lastbilar, tre lastmaskiner och en mindre pistmaskin hjälpte till att fixa skidspåren.

– Och så en väldigt massa välvilligt folk. Det finns det mycket av i Sya skidklubb, säger Bengt Staaf.

Sya skidklubb har tidigare arrangerat ett skidlopp i Sya på midsommar, men i år bestämde man sig för första gången till att göra skidloppet till ett nationaldagsfirande i samarbete med Mjölby kommun.

Priset – en säck potatis

– Är det så att kommunen vill så vill vi fortsätta med det här. Jag tror att det är lättare att få hit eliten på nationaldagen, säger Bengt Staaf.

Och så var det dags för prisutdelning och fanfarer. Priserna till vinnarna var mycket svenska, och mycket representativa för Mjölby: En säck potatis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.