Foto: Juha Nyberg/Kolmården

Delfinen Fenahs tänder lagas med laser

Uppdaterad
Publicerad

Delfinen Fenah på Kolmården har problem med tänderna. Cirka 100 tänder måste behandlas.

Tandläkaren Torbjörn Lundström provar nu att behandla Fenah med ny laserkirurgi. En första pilotbehandling av tre tänder gjordes i början av december förra året.

– En och en halv månad efter den första laserbehandlingen av delfinen Fenahs tänder gjorde vi en efterkontroll och resultatet ser mycket positivt ut. Delfiners rotkanal har en konisk form, vilket har medfört att traditionellt rotbehandlade tänder har haft svårt att hålla, säger Torsten Möller chefsveterinär på Kolmården i ett uttalande.

Laserbehandlingen verkar inte bara vara snabbare och mindre smärtsam om man jämför med traditionell rotbehandling, utan lagningarna håller också bättre.

– Eftersom alla Fenahs tre lagningar satt kvar vid kontrollen hoppas vi nu att lasertekniken, förutom att vara snabb och så vitt vi kan bedöma relativt smärtfri, även ska ha längre hållbarhet än traditionell tandrotsbehandling, säger Torsten Möller.

Sedan 80-talet har Torbjörn Lundström behandlat tänderna hos djuren på Kolmården, men att använda laser är relativt nytt för både honom och Kolmårdens veterinärer.

Orsaken till delfinan Fenahs nednötta tänder är ännu inte klarlagd, men den dåliga emaljbildning kan vara ärftlig då både den unga honans mamma och bror har liknande tandslitage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.