Den svartmunnade smörbulten har spritt sig till Östersjön från Kaspiska havet och Svarta havet via fartygstrafik. Foto: Rickard Gustafsson

Den svartmunnade smörbulten lurar i Bråviken

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade fiskarten svartmunnad smörbult har för första gången hittats i Bråviken.

Det är i samband med provfiske vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som den svartmunnade smörbulten har påträffats på tre nya platser längs ostkusten.

Utöver i inre Bråviken handlar det om fynd i Torhamn i Blekinge och utanför Muskö i Nynäshamn.

Den invasiva arten, som kan bli 20-25 centimeter lång, riskerar att ta föda och boplatser från andra bottenlevande arter och kan därmed störa ekosystemet.

Äter vandrarmussla

Enligt SLU är arten också revirhävdande och aggressiv, vilket gör den till en framgångsrik konkurrent till de mindre inhemska smörbultarna.

Men den kan också vara en resurs. Dels som matfisk och som föda för fåglar och rovfiskar, dels tack vare sina egna matvanor.

– De äter mycket musslor, så de kan äta vandrarmussla, säger forskaren Ann-Britt Florin vid Kustlaboratoriet, SLU.

Sprids med fartyg

Den svartmunnade smörbulten har troligtvis spritt sig till Östersjön från Kaspiska havet och Svarta havet via barlastvattnet med fartygstrafik.

Det första fyndet i Sverige gjordes i Karlskrona 2008. Därefter har den siktats i bland annat Visby hamn och Klintehamn.

– Framför allt i Visby har det hittats många exemplar, säger Ann-Britt Florin.

Görs det något för att motverka spridningen?

– Det gör inte det. Det är skandal, tycker jag personligen och många med mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.