Foto: SVT

”Det är vi unga som måste förändra”

Uppdaterad
Publicerad

Hållbarhet stod i fokus när eleverna på Katedralsskolan i Linköping fick möjligheten ställa frågor till myndigheter, kommunen och svenska storföretag.

Under tisdagen bjöds gymnasieeleverna på Katedralsskolan i Linköping på paneldebatt. Det är ungdomsprojektet we_change som bjöd in till en inspirationsdag.

Aulan i skolan var full till bredden och eleverna kunde bland annat ställa frågor om hållbarhet till myndigheter, Linköpings kommun, Ikea och HM. Tanken var att ge eleverna verktyg för att kunna förbättra samhället.

– Det handlar om att börja ifrågasätta sina egna vardagsnormer och sitt eget beteende. Och sedan kunna påverka samhället, sina vänner, sin skola för att få dom att bli mer hållbara, det säger Björn Fondén, inspiratör vid we_change.

Ungdomen är framtiden.

En nyligen gjord enkät av Ungdomar.se visar att nio av tio ungdomar mellan 14 och 24 år tycker att världen behöver bli mer hållbar. Maja Anderson var en av många elever som följde debatten.

– Det är vi unga som måste förändra. Vuxna och äldre är ju inte längre framtiden, det är ju vi som är det säger Maja Anderson.

Inte beredda att förändra

Frågan är då om eleverna är beredda att förändra.

–  Nej jag tror inte vi är beredda. Vi måste bli mer engagerade i ganska många frågor fortsätter Maja Andersson.

Bland annat handlade debatten om miljö och klimathot. Om företag som väljer att flytta utomlands och hur villkoren ser ut för de anställda i fattiga länder.

Enkla grejer bidrar

Naimo Ali oroas mest för hur det ska gå med miljön och kände att hon fått en tankeställare efter att debatten var över.

– Till exempel när man går och köper kläder, det är sådana enkla grejer som man tänker inte har så stora effekter, men att det faktiskt har det och att man tänker igenom innan man köper. Jag tar med mig att små saker kan ha stora effekter senare, säger Naimo Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.