Så här kan det komma att se ut i Söderköping. Bild från akvedukten över Berg slussar. Foto: Trafikverket

Det blir en akvedukt över E22:an

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har nu beslutat att satsa på en akveduktlösning vid kanalpassagen i Söderköping.

Akveduktlösningen bedöms som det hållbaraste alternativet som ger minst trafikstörningar – både för trafiken på E22 men sannolikt även på kanalen.

Många turer kring lösning

Många planer kring hur E22 och Göta kanal ska korsa varandra i Söderköping har gått på grund eller runnit ut i sanden genom åren. Redan på 80-talet hade diskussionerna om en ny dragning av E22 pågått i ett par årtionden. Huvudspåret har under de senaste åren varit en öppningsbar bro. Men i våras beslutade Trafikverket att starta en parallell utredning om en akveduktlösning.

E22 Förbifart Söderköping

”Bro, inte bästa alternativet”

Under hösten har Trafikverket undersökt marken under kanalen för att se om det går att gräva ur där. SVT Nyheter Öst träffade då Jonas Danielsson, projektledare på Trafikverket som sa så här:

– En öppningsbar bro är kanske inte det bästa alternativet och vi fick gehör inom Trafikverket för att utreda en akvedukt, och än så länge ser det väldigt positivt ut, sa Jonas Danielsson.

Minst trafikstörningar

Det här alternativet visade sig så pass positivt att man nu beslutat att köra igång. Akvedukt-alternativet beräknas bli mellan 100 och 200 miljoner kronor dyrare än en öppningsbar bro men det kommer att ge minst trafikstörningar och ska vara bättre för miljön.

– Att bygga akvedukten är en större investering än de alternativ vi tidigare undersökt, men det kommer att löna sig på fyrtio års sikt. Kostnaderna för drift och underhåll blir så mycket lägre och samhällsekonomiskt räknar vi hem en hel del vinster i och med att vi slipper stopp i trafiken, säger Peter Linnskog, samhällsplanerare på Trafikverket Region Öst.

Kommer likna akvedukten i Borensberg

Lösningen i Söderköping kan komma att likna den vid Borensberg, men enligt planerna ska vägen bli fyrfilig och den kommer att dras förbi Söderköping på västra sidan.

– Själva akveduktbygget kommer troligen i gång 2020, säger Jonas Danielsson, som är Trafikverkets projektledare för Förbifart Söderköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 Förbifart Söderköping

Mer i ämnet