”Det känns som någon dött i familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Starka reaktioner bland de anställda på sågverket i Boxholm i dag, när beslutet kom om nedläggning.

Sågverksindustrin i Boxholm har funnits sedan 1700-talet. I dag kom beskedet att ägarna av Boxholmssågen, Rörvik Timber, varslar alla 37 anställda om uppsägning och lägger ner sågverket.

– De anställda mår ju dåligt. En arbetskamrat sa att det känns som någon dött i familjen eller släkten. Så är känslan på sågen i dag, säger Bernt Eriksson som är facklig företrädare för GS-facket.

– Boxholm är litet. Vi har nästan alla någon som antingen har jobbat eller känner någon som jobbar på sågen. Det finns de som jobbat där hela sitt liv, det känns jobbigt, säger Britt-Marie Johansson (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Sågverket i Boxholm

Andra bakslaget

För andra gången på åtta månader drabbades Boxholm av ett rejält bakslag på arbetsmarknaden, I juni förra året försvann 65 jobb inom stålindustrin och i dag 37 anställda i sågverksindustrin.

– Vi försöker ju stötta de anställda som blir av med jobbet med de resurser vi har inom GS-facket. Det blir det så kallade resurstorget som kan hjälpa till att skaffa nya jobb, säger Bernt Eriksson facklig företrädare på Boxholmssågen.

Var till salu

För bara en dryg månad sen gick Rörvik Timber ut och och sa att sågen i Boxholm var till salu men i dag kom alltså beskedet att det hela läggs ner. Och facket har sin syn på varför det inte gick.

– De försöker ju förändra sågverksbranschen och anpassa efter behovet. Jag tror inte att det finns för många sågverk men att det nog går mot större enheter, säger Bernt Eriksson facklig företrädare inom GS-facket.

Finns ändå hopp

Mitt i bedrövelsen i dag så finns det ändå något av ett hopp att någon köpare ska visa intresse innan semestern, då allt ska stängas.

– Jag hoppas innerligt att det finns någon där ute i kulisserna som kan tänkas köpa en såg som är fin och modern och ligger bra till med goda utvecklingsmöjligheter, säger Britt-Marie Johansson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm.

– Det finns säkert spekulanter, även om det inte finns några just nu som är villiga att satsa, men det kan komma, säger Bernt Eriksson facklig företrädare på Boxholmssågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.