Under Earth Hour väljer en del att släcka ner belysningen och tända ljus i stället. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Det kanske blir mer verkligt om man ser att alla kan göra något”

Uppdaterad
Publicerad

I dag infaller årets Earth Hour. Kampanjen arrangeras för elfte året i rad och hundratals länder beräknas delta. Ett av syftena med kampanjen är att få människor att tänka klimatsmart året om när det gäller de fem B:en: bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen

I dag kan man göra något extra för att uppmärksamma klimatläget i världen. I kväll infaller nämligen Earth Hour mellan klockan 20:30 – 21:30. En kampanj för att få människor att tänka klimatsmart året om när det gäller de fem B:en: bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen.

Uppmärksammas i kommunen

I Norrköping arrangeras en Earth Hour-konsert i Olai Kyrka klockan 18:30. Tidigare på dagen uppmärksammas klimatet bland annat genom föreläsning, vernissage och musik.  

I Linköping uppmärksammas Earth Hour med en eldshow i Domkyrkoparken och därefter musik och panelsamtal i Domkyrkan från 19.30. 

Motala kommun släcker symboliskt ner Kommunhuset, Rådhuset, Grå villan och Charlottenborgs slott för att visa att kommunen bryr sig om klimatet. 

Earth hour i en vecka  

I flera kommuner uppmärksammas inte bara Earth Hour utan en hel Eart Week. 

I Vadstena erbjuds allt från klimatinformation, provsmakning av ekologiska varor till underhållning med en klimatgycklare. Medborgarna uppmuntras att lämna anonyma klimatlöften. På lördag kväll hålls en konsert med Louise Hoffsten och 90 körsångare i Klosterkyrkan klockan 20.00. Där kan man lämna sitt löfte i en tunna.

– Vi vill skapa medvetenhet och engagemang. Vi tänkte att det kanske blir mer verkligt om man ser att alla kan göra något. Man kan köpa närproducerat, svenskt kött och inte ta bilen överallt. Vi kan påverka jättemycket, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi och klimatrådgivare i Vadstena och Ödeshög.

Påverkas här och nu

– Vi tycker att klimatfrågan är så pass viktig att den måste lyftas. Vi samarbetar med pilgrimscentrum och Svenska kyrkan här. Vi tycker alla att det är en viktig fråga. Vi har blivit påverkade av de här klimatförändringarna här och nu, i Vättern kan vi se att vattennivån är låg, fortsätter hon.

Åtvidabergs kommun satsar på ett klimat- och hållbarhetsfokus under hela veckan 20-26 mars med bland annat filmvisning och fotoutställning. Även i Finspång uppmärksammas Earth Hour med en hel vecka. Varje dag har ett eget tema med tips om hur man kan minska klimatpåverkan. 

Ikonbyggnader släcks

Earth Hour startades av bland andra WWF i Sydney år 2007 som ett sätt att skapa uppmärksamhet kring energi- och klimatfrågor. Manifestationen har vuxit snabbt under åren och 2016 deltog tusentals städer i 178 länder. Ikonbyggnader som Operahuset i Sydney, Egyptens pyramider och Jesus-statyn i Rio släcks.

Så kan du bli mer klimatsmart:

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på!

Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping, och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.