Foto: SVT

Digital delaktighet – Motala först ut

Publicerad

Nu satsas för att Motala ska bli modell för hela Sverige när det gäller digital handledning på bibliotek. I juni startas en digital verkstad som ska öka den digitala delaktigheten hos allmänheten.

Nära en miljon människor i Sverige är inte digitalt delaktiga enligt Internetstiftelsen i Sverige. I Motala innebär det cirka 5 000 personer. I juni ska därför en digital verkstad öppnas och redan nu är förberedelserna igång. 

– Här på den sidan har vi byggt upp så att man ska kunna sitta på drop in där man kan komma och få lite teknikhandledning, säger Johanna Hagelin, bibliotekarie på biblioteket i Motala och visar stationerna.

Kliv in på Motala bibliotek i vårt inslag.

– Generellt kan man säga att det är vissa grupper som inte riktigt börjat använda internet. Äldre, som aldrig kom i kontakt med internet under arbetslivet. Det är invandrargrupper och det är låginkomstgrupper och det är dem vi behöver hjälpa så att de också kan använda internet, säger Danny Aerts, VD på Internetstiftelsen I Sverige. 

Startar i Motala

Idag finns redan viss digital handledning på biblioteket i form av drop in. Det som nu blir nytt är den digitala verkstaden som får en egen lokal och där ska man hålla kurser. Budget för den treåriga satsningen är 1,5 miljoner och Internetstiftelsen i Sverige står för nästan hälften av kostnaderna. 

– Vi har valt att, från vårt perspektiv, börja med Motala. Vi tror väldigt mycket på ett samarbete och här hittade vi bra förutsättningar där både kommunen, biblioteket och vi kunde hoppa på tåget och se om vi kan bygga ett koncept som vi kan rulla ut i Sverige. Det här är egentligen meningen att det ska bli en modell för hela landet, säger Danny Aerts. 

En ny tjänst som projektledare ska tillsättas på biblioteket i Motala och teknik som surfplattor och bärbara datorer ska köpas in. Syftet är att projektet efter de tre första åren ska övergå till ordinarie verksamhet på biblioteket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.