Runar Naess

”Det är vargarna som bestämmer om du får komma ut”

Uppdaterad
Publicerad

I den omfattande rättegången kring vargattacken på Kolmårdens djurpark ska nu ett antal antal vargexperter höras. Först ut idag var Runar Naess. Han menade att djurskötarna på Kolmården försatte sig själva i livsfarliga situationer eftersom de inte fick den kunskap om vargar som krävs.

Runar Naess har jobbat med socialserade vargar på djurparker runt om i världen sen mitten av 90-talet.

Han anser att Kolmårdens djurpark har haft helt fel sätt att umgås med vargar. Enligt hans uppfattning har djurskötarna på Kolmården dominerat över vargarna, och det fungerar inte.  

Vargattack i Kolmården

– När du jobbar med socialiserad varg så är det väldigt lite som är upp till oss människor. Det mesta är upp till vargarna. Det är de som bestämmer om du får komma in – och om du får komma ut igen. Det är inte vi som bestämmer, det är en skrämmande farlig illusion att tro det, sa Runar Naess idag när han hördes i rättegången.

Gå aldrig in ensam

En de mest grundläggande säkerhetsaspekterna när man jobbar med vargar är enligt Naess att aldrig gå in ensam i hägnet, något som var vanligt på Kolmårdens djurpark. Så länge man är ensam därinne spelar det ingen roll vilka hjälpmedel man har med sig.

– Du har ingen chans, du hinner inte få upp en telefon eller en radio. Det går för snabbt. Pang, pang, pang, säger han.

” Det här är helt enkelt livsfarligt”

Han menar vidare att djurskötarnas sätt att bemöta vargarna gjorde dem rädda och aggressiva och det skapade livsfarliga situationer.

En tidigare incident tas upp där en djurskötare som omringas av hotfulla vargar vägrar att vika sig eller backa. En inställning som kunde ha dödat djurskötaren.

– Jag förstår inte hur de har lärt sig att göra något som är så pass farligt. Det här är helt enkelt livsfarligt, att hon vägrar att gå ut och rädda sitt eget liv. Hon har ingen aning om att hon är i livsfara. Men hon jobbar med socialiserad varg – då ska man veta det, säger Runar Naess.

”Skulle upprätta en förtroendefull och ömsesidig relation”

Men från djurparkens sida känner man inte igen sig i Runar Naess vittnesmål.

– Nej inte på det sättet som han beskriver det. Att man skulle använda sig av bestraffningar och fysiskt våld mot vargarna för att skrämma dem. Tvärtom har alla från Kolmården beskrivit att socialiseringsprocessen gick ut på att man ska skulle upprätta en förtroendefull och ömsesidig relation med vargarna som byggde på respekt och vänskap, säger försvarsadvokat Thomas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet