Finn Bengtsson, riksdagsledamot för Moderaterna Östergötland. Foto: SVT

(DÖ)d fråga för östgötakritiker

Uppdaterad
Publicerad

Finn Bengtsson (M) är glad över att Decemberövereskommelsen (DÖ), rivits upp.

-Jag har kritiserats för min åsikt att lämna DÖ men i dag har jag fått både mejl och blommor från kollegor, säger Finn Bengtsson.

Finn Bengtsson har varit den skarpaste moderate kritikern mot DÖ och hela tiden vidhållit att överenskommelsen skadar svensk, borgerlig politik.

-Vi har inte vunnti något på att jamsa med regeringen. Vi ska vara i opposition, säger han.

Het fråga i Östergötland

På förbundsstämman i april 2015 fick Finn Bengtsson med sig östgötamoderaterna och de röstar som första förbund i Sverige för att riva upp överrenskommelsen. Kritiken från partigruppen i riksdagen är massiv och Finn Bengtsson känner sig mobbad. Men i dag, när Decemberöverenskommelsen rivits upp är tongångarna från de egna leden positiva.

-Jag har fått både mejl och blommor från moderata politiker som tycker att det som hände i går är bra och att vi borde ha lämnat DÖ tidigare. Men det är typiskt svensk feghet, att ge beröm i efterhand, säger Finn Bngtsson.

Oviss framtid

Hur Alliansens beslut kommer att påverka svensk politik är oklart, men Finn Bengtsson tror inte på extra val.

-Jag hoppas inte att Stefan Löfvén begär ett extra val utan istället går till talmmannen och får till att Socialdemokraterna bildar en minoritetsregering och förhandlar med Alliansen istället för med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Partistämma

Nästa vecka håller Moderaterna partistämma i Karlstad. Sammanlagt skulle sju motioner om betydelsen av att lämna Decemberöverenskommelsen behandlas på fredagen.

-Ja, nu faller ju det. Nu får vi prata om annan politik istället, säger Finn Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.