Foto: Siverth Sjöberg

Död delfin hittad på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Det kan röra sig om den flasknosdelfin som i medierna fick namnet Vilse och som setts längst in i Bråviken i Norrköping, utanför Kolmården och längs Östersjökusten under våren och sommaren.

– Det jag kan säga är att det är samma art. Den har ju varit död ett tag så all hud är i princip borta på den, säger Mats Amundin, forskningschef på Kolmårdens djurpark.

Senast delfinen, som i medierna fick namnet Vilse, sågs var i trakten av Valdemarsvik i början av juli. Förutom Vilse har tre andra delfiner från Nordsjön observerats i trakterna i våras, två vid Kiel och en i Köpenhamn.

Kadavret på Öland saknar precis som Vilse några speciella kännetecken, som tydliga hack på ryggfenan, vilket gör det svårt att med säkerhet identifiera delfinen.

”Såg inte gammal ut”

Siverth Sjöberg hittade på torsdagen det ilandflutna kadavret vid Bodudden på norra Öland. Enligt Mats Amundin är det omöjligt att säga vad som är dödsorsaken:

– Den normala dödsorsaken för delfiner är ålder, men den här såg inte gammal ut. De är också belastade med miljögifter vilket gör dem känsliga för sekundära infektioner eller så kan de fastna i båtar eller fiskenät.

Kadavret på Öland har inga propellerskador och nätskador kan inte ses eftersom huden är borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.