Dokumentär fotosalong nytt på Arbetets muséum

Uppdaterad
Publicerad

Jury väljer bidrag på olika teman – först ut blir ”Arbetsliv”.

Arbetets museum drar nu igång ytterligare en satsning på dokumentär bild. Genom en jurybedömd fotosalong ska fler fotografer få chansen att visa upp sitt arbete. Ambitionen är att göra Dokumentärfotosalongen till en årligen återkommande utställning utifrån olika teman. Den första utställningen visas den 2 september till 29 oktober och temat är ”arbetsliv”.

– Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Men vi har också varit ett forum för fotografer som ännu ej etablerat sig på marknaden och som i sina bilder berättar historier som museet har sett som angelägna och viktiga, berättar Truls Olin, vikarierande utställningschef på Arbetets museum.

Dokumentärfotopriset

Genom åren har Arbetets museum blivit en all viktigare plats för att lyfta fram fotografer och deras arbete, en position som stärktes ytterligare 2001 då museet inrättade det prestigefyllda Dokumentärfotopriset.

– Varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild, då det beskriver vår samtid och speglar vår omvärld. Och ett av de redskap som vi använder för att lyfta människors berättelser är det dokumentära fotografiet, säger Truls Olin.

Fotografi eller film

Dokumentärfotosalongen blir ett nytt forum som ska ge fler möjlighet att visa sina berättelser genom fotografi eller film. Salongen är öppen för alla över 18 år. Under höstens stora utställning, som samlas under det gemensamma temat ”arbetsliv”, kan varje sökande bidra med antingen 3–5 bilder eller en kortfilm.

– Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet, avslutar Truls Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.