Biltak sticker upp i den översvämmade inre ringvägen i Malmö på söndagen. Ett kraftigt åsk- och regnoväder har ställt till stora problem i västra Skåne. Ett stort antal vägar och fastigheter har översvämmats

Dramatisk vädersommar 2014

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2014 var dramatisk. Efter värmerekord på 35,1 grader i Falun kom så regnet, kraftiga skyfall som orsakade stora översvämningar i Västsverige. Senast i helgen drabbades Skåne av svåra skyfall.

Svalt i juni, värmebölja i juli och början av augusti och sedan kraftiga skyfall samt åskväder så kraftiga att folk tappade hakan. I helgen var det Skånes tur att få en släng av sleven, runt 90 millimeter regn föll i Malmötrakten och folk fick simmandes rädda sig ur bilar och bussar.

Sommarvädret har varit en generös källa till samtalsämnen, och även SMHI:s personal har fått ta emot fler samtal än vanligt från förundrade personer.

– Folk har hört av sig om de sett till exempel tromber, berättar Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

Varm Norrlandssommar

Juli var den mest extrema månaden då det var rekordvarmt. Framförallt i Norrland, på gränsen till Norge, blev sommaren ovanligt varm med 28 grader i Katterjåkk.

– Det var det varmaste sedan 1920-talet, säger Sverker Hellström.

Värmen hängde kvar in i augusti och den 4 augusti slog Falun sitt eget värmerekord med 35,1 grader, detta var också den varmaste temperaturen som uppmätts i Sverige den här sommaren.

Värme och extrem torka i juli gjorde att skogsbränder blossade upp runtom i landet, bland annat den stora branden väster om Sala.

Skyfall och översvämning

De som önskat regn fick sin önskan uppfylld med råge när skyfallen drog in över Halland och Bohuslän i mitten av augusti. Nissan svämmade över sina bräddar och orsakade svåra översvämningar i bland annat Oskarström och Getinge. I de översvämningsdrabbade områdena i Halland uppmättes 300 millimeter regn hittills i augusti.

Det öste ner även på andra håll i landet, regnrekordet tog Hällum i Västergötland där det regnade 134 millimeter på ett dygn. De dramatiska åskvädren med blixtar som i Skåne lyste upp hela himlen är en konsekvens av den varma och fuktiga sommaren.

– Varm luft och fuktighet är gynnsamt för åska. Vi har haft den kombinationen i sommar.

Höst i Norrland

  • När dygnsmedeltemperaturen är under tio grader fem dygn i sträck så innebär det att hösten är här och sommaren är slut, enligt SMHI.
  • På flera ställen i Norrland, Jämtland och i Dalarna har hösten meteorologiskt sett anlänt.
  • Den meteorologiska indelningen säger att hösten övergår i vinter när dygnets medeltemperatur sjunker under noll-strecket under en längre period.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.