Foto: SVT/TT Nyhetsbyrå

Dubbelmördare inte allvarligt störd

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmördaren i Ljungsbro led inte av en allvarlig psykisk störning när han slog ihjäl en pojke och en kvinna förra året, enligt Socialstyrelsens rättsliga råd. Slutsatsen innebär att den åtalade 34-åringen kan dömas till fängelse.

Enligt rättsliga rådet var mannen påverkad av droger som gjorde att han hade ”ett psykosnära tillstånd”.

Rättegången återupptas den 28 april. Linköpings tingsrätt har redan konstaterat att mannen är skyldig, men ville ha en grundligare psykiatrisk utredning för att utreda mannens ansvar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Att i juridisk mening inte lida av en allvarlig psykisk störning betyder inte att en människa är frisk.

Omfattande blandmissbruk

34-åringen ska, enligt rättsliga rådet ha en ”antisocial personlighetsstörning med psykopati”. Med det kommer en manipulativ förmåga, impulsivitet, en utagerande aggressivitet och ”avsaknad av genuin förmåga till ånger och inlevelseförmåga i andra människor”.

Ovanpå personlighetsstörningen har 34-åringen också ett omfattande blandmissbruk av droger och alkohol.

”Drogutlöst psykosnära tillstånd”

Det som rådet kallar ett ”drogutlöst psykosnära tillstånd” ledde till att han tidvis hade sviktande verklighetsuppfattning och idéer om att han var förföljd.

Men trots det anses han ha varit medveten om sitt handlade och vad det kunde leda till.

Det som talar för att det psykosliknande tillståndet var utlöst av droger och inte av sjukdom är att tillståndet klingade av något dygn efter gripandet, alltså när drogerna gick ur kroppen.

Vid psykotisk grundsjukdom behövs antipsykotiska läkemedel.

Rådets yttrande

  • 34-åringen har en antisocial personlighetsstörning med psykopati. Med det kommer en manipulativ förmåga, impulsivitet, en utagerande aggressivitet och ”avsaknad av genuin förmåga till ånger och inlevelseförmåga i andra människor”.
  • Han blandmissbrukade droger och alkohol.
  • Det drogutlösta psykosnära tillståndet i anslutning till mordet gjorde att han tidvis hade sviktande verklighetsuppfattning, men han anses ha varit medveten om sitt handlade och vad det kunde leda till.
  • Det som talar för att tillståndet var utlöst av droger är att det klingade av något dygn efter gripandet, när drogerna gick ur kroppen.

Källa: Socialstyrelsens rättsliga råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet